Кино

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Кино е филмски театар во кој се прикажуваат филмови на големо платно.

Кино е всушност место слично на театарот каде што се оди да се гледа некој филм. За да се присуствува на едно прикажување на филм потребно е да се купи билет со кој се добива дозвола да се гледа филмот во одреден термин. Филмот се прикажува со помош на филмски проектор кој го проектира филмот на големо филмско платно пред адиториум. Некои кина сега се опремени со дигитални филмски проектори кои се подобри од обичните филмски проектори но за жал малку кина ги користат.