Кеа (остров)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кеа или Ција (грчки: Κέα ) е еден од островите во групата Киклади во Грција. Административниот остров припаѓа на округот Кеа-Китнос во рамките на периферијата на Јужен Егеј, каде формира посебна општина. Главното место на островот, градот Лулис, е исто така седиште на округот.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Пристаниште, Кеа
Пејзаж на Кеа
Карта на островот Кеа, 1826 година

Кеа е еден од средните Кикладични острови. Неговата особеност (и значајна предност) е онаа на сите острови, Кикладите се најблизу до копното - само околу 15 км источно од јужна Атика. Главниот град Атина е оддалечен само 60 км растојание. Најблискиот околен остров е Китнос 10 км на југ. Островот во најголем дел е умерен и планински.

Кеа е еден од Кикладните острови кои се наоѓаат поблиску до копното, што му дава повеќе подземни води на Кеа и со тоа го компензира недостатокот на вода заради влажната средоземна клима . Покрај тоа, Кеа е претежно сува и карпеста, а флората и фауната се исто така посебни за оваа клима. Во култивираните култури доминираат маслинки и винова лоза .

Историја[уреди | уреди извор]

За Кеа, како и за целите Киклади, многу е важен периодот на доцната праисторија, т.н. Кикладна цивилизација, зависна и блиска до Минојската. Зад Кикладската цивилизација денес се наоѓаат бројни фигурини-идоли, поврзани со задгробниот живот. За време на Стара Грција, Кеа била една од малите полиси во многу важен дел од Грција.

После тоа, со островот управувал Рим, а потоа Византија, кога на островот биле изградени многу цркви, што зборува за цветањето на тогашната островска економија. 1204 година. По освојувањето на Цариград од крстоносците, Кикладите паднале под власта на Венецијанците, под кои тие останале долго време, сè до 1527 година, кога Османлиското Царство станала нов господар. Населението на Ки беше вклучено во грчкото востание во 20-тите години на минатиот век, па островот веднаш припаѓаше на новооснованата Грција . Сепак, развојот на новата држава не ја спречи емиграцијата на месното население во XX век . Во последните децении, ова е малку намалено од развојот на туризмот.

Популација[уреди | уреди извор]

Главната популација на Кејот е грчка. Кеа е еден од помалку населените острови меѓу поважните острови на Кикладите, но близината на главниот град Атина и развојот на викендичкиот туризам придонесоа за брз просперитет на островот во последните две децении. Ова предизвика скок на населението од околу 50%.

Главното место на островот, градот Јоулис или едноставно Хора („центар“) се наоѓа на средина на островот, на врвот на еден рид, и подалеку од морето, а причина за тоа се поранешните напади на пирати, кои ги нападнаа населбите на брегот. Затоа ова место е особено живописно и туристичко-привлечно.

Економија[уреди | уреди извор]

Економијата на Кеа е се заснова на туризам (претежно туристички викенд на Атињаните) и морска храна, а помалку на традиционалното земјоделство (јужно овошје, маслинки).

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]