Прејди на содржината

Китнос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Китнос (грчки: Κύθνος ) е еден од островите во групата Киклади во Грција. Административниот остров припаѓа на округот Кеа-Китнос во рамките на Периферијата Јужен Егеј, каде формира посебна општина.

Природни услови[уреди | уреди извор]

Една од населбите на Китнос
Антички начин на транспорт на островот

Китнос е еден од островите на Кикладите со средна големина. Нејзината значајна предност е тоа што е близу до копното, а особено главниот град Атина - околу 100 км. Најблиските околни острови се Кеа 10 км на север и Серифос на 10 км на југ. Островот спаѓа во повеќе фрагментираните острови на Кикладите (околу 100 брегови) и во најголем дел е планински. Островот има и околу 70 мали, но убави плажи.

Китнос има сува средоземна клима и постои постојан недостаток на вода, поради што Китнос е претежно сув и карпест. Флората и фауната на островот се исто така посебни за оваа клима. Во култивираните култури доминираат маслинки и винова лоза .

Историјата[уреди | уреди извор]

За Китнос, како и за целиот Киклади, необично е важен периодот на доцната предисторија, т.н. Кикладска цивилизација, зависна и блиска до Критската. Зад Кикладската цивилизација денес се наоѓаат бројни фигурини-идоли, поврзани со задгробниот живот. За време на Стара Грција, Китнос била една од малите полиси во многу важен дел од Грција.

После тоа, на островот управувал Стариот Рим, а потоа и Византија. 1204 година по освојувањето на Цариград од страна на крстоносците, Кикладите паднале под власт на Венецијанците, под кои тие останале долго време, сè до почетокот на 17 век, кога новиот господар станал Отоманското Царство. Населението на Китнос било рано вклучено во грчкото востание во 20-тите години на минатиот век, па островот веднаш припаѓало на новооснованата Грција. Сепак, развојот на новата држава не ја спречила емиграцијата на месното население во XX век. Во последните децении, ова е малку намалено од развојот на туризмот.

Популација[уреди | уреди извор]

Главната популација на Китнос е грчка. Китнос е еден од помалку населените острови меѓу поважните острови на Кикладите, но близината на главниот град Атина и развојот на викендичкиот туризам придонесоа за просперитет на островот во последните две децении. Ова предизвика скок на населението, особено на места долж брегот.

Нема големи населби на островот. Главното место на островот, градот Китнос или Месарија, едноставно Хора („центар“) се наоѓа на ридестичката средина на островот, на врвот на ридот, и подалеку од морето, а причина за тоа се поранешните напади на пирати, кои ги нападнале населбите на брегот. Сличен случај е со втората по големина населба Дриопида. Местата се преполни со стрмни и стрмни улици, што им дава посебна живопис и туристичка атракција.

Економија[уреди | уреди извор]

Економијата на Китнос се заснова на туризам (претежно туристички викенд на Атињаните ) и морска храна, а помалку на традиционалното земјоделство јужно овошје, маслинки).

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]