Илитија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илитија на раѓањето на Атина

Илитија (грчки: Εἰλείθυια) - лик од старогрчката митологија, ќерка на Зевс и Хера, сестра на Арес и Хеба. Илитија била божица на породувањето, која на родилките им ги олеснувала породилните маки или пак им ги продолжувала болките, задржувајќи го пораѓањето.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Objašnjenja i napomene“, во: Aristofan, Lisistrata. Beograd: Rad, 1963, стр. 98.