Здружување (хералдика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на англискиот крал Ричард II од 1340 г. (лавови и кринови, десно) здружен со древниот грб на Едвард Исповедникот (крст и птици, лево).

Здружување (или спојување) — практиката во хералдиката на присоединување на два грба во еден штит, како би се формирал нов комбиниран грб. Ова се прави со т.н. пресекување[1] на штитот на половина (вертикално), и поставување на составните грбови во половините.

Здружувањето во хералдиката се користи како симбол на сојуз или заедништво. Ова обично се прави при брак, каде грбот на сопругот ја зазема левата половина (хералдичката десна), а грбот на жената ја зазема десната (хералдичката лева) половина. Меѓутоа среќаваме и други видови на сојузи, особено кај црковната хералдика каде епископите ги обединуваат сопствениот грб со грбот епархијата или столица, така што грбот на епархијата стои на левата (хералдички десна) половина, а личниот грб на епископот стои на десната (хералдички лева) половина.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]