Зајсанско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зајсанско езеро
Зайсан көлі
Зајсанско езеро Зайсан көлі -
Зајсанско езеро
Зайсан көлі -
Координати 48°00′N 84°00′E
Главен дотек Кара Иртиш (Црн Иртиш), Кендирлик
Главен истек Иртиш (Бел Иртиш)
Земји во сливот  Казахстан
Најг. должина 105 км
Најг. ширина 48 км
Површина 1,810 км2 (700 mi²)
Најг. длабочина 15 м
Надм. височина на површината 420 м

Зајсанското езеро (казашки: Зайсан көлі, руски: озеро Зайсан) е слатководно езеро, со околу . 1,810 км2 (700 mi²) површина, во источен Казахстан. Езерото е сместено во вблабнатина помеѓу планините Алтај и Тарбагатај.

Долхо е 105 км и 22–48 км широко, со максимална длабочина од 15 m. Во езерото се влеваат Кара Иртиш (Црн Иртиш) и Кендирлик од источната страна, додека од езерото истекува реката Иртиш позната и како Бел Иртиш.