Западноокеански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Западноокеански јазици
Географска
распространетост:
Тихи Океан
Класификација:австронезиски
Гранки:

Западноокеанските јазици се подгрупа на океанските јазици од семејството на австронезиски јазици.[1]

Јазици[уреди | уреди извор]

Западноокеанските јазици се составени од три подгрупи:[2]

Базата на основни австронезиски зборови целосно ја поддржува групата со исклучок на мезомеланезиските јазици.[1]

Според истражувањето од 2008 година се довело до заклучок дека схаутенските јазици не се дел од северните новогвинејски јазици. Нгероанско-витијаските јазици биле поддржани со 85% доверба, а вилаумеските со 60%. Така се добила следната класификација:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Austronesian Basic Vocabulary Database
  2. Lynch, John; Malcolm Ross; Terry Crowley (2002). The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon. ISBN 9780700711284. OCLC 48929366.
  • Ross, Malcolm (1988). Proto Oceanic and the Austronesian languages of western Melanesia. Canberra: Pacific Linguistics.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]