Мезомеланезиски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мезомеланезиски јазици
Географска
распространетост:
Папуа Нова Гвинеја, Соломонски Острови
Класификација:австронезиски
Гранки:

Мезомеланезиските јазици се подгрупа на океанските јазици кои се зборуваат на островите во Папуа Нова Гвинеја и на Соломонските Острови.

Јазици[уреди | уреди извор]

Според Базата на осносвни австронезиски зборови од 2008 година[1] оваа група е составена од:

Покрај оваа класификација, постои и подетална:

 (82%) 

југоисточни соломонски


 (58%) 

балиско-витуански


 (84%) 

адмиралски


 (65%) 

новоирски


 (78%) 

неханско-бугенвилски (95%)северозападни соломонски (99%)Билурскиот јазик, кој не е сроден со меланезиските јазици, спаѓа некаде меѓу бугенвилските и северозападните соломонски јазици.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]