Вилаумески јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вилаумески јазици
Географска
распространетост:
Западна Нова Британија, Папуа Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Вилаумеските јазици се подгрупа на мезомеланезиските јазици, односно дел од западноокеанските јазици[1]. Оваа група е составена од четири јазика. Вкупно, овие јазици ги зборуваат околу 30.000 жители во Западна Нова Британија во Папуа Нова Гвинеја.

Јазици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]