Крајнопапуански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Папуанско-типски јазици)
Крајнопапуански јазици
Географска
распространетост:
Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Крајнопапуанските јазици сочинуваат подгрупа на западноокеанските јазици. Јазиците се зборуваат на Нова Гвинеја и скоро сите (освен три јазика) имаат редослед на зборовите подмет-предмет-прирок, најмногу поради влијанието на папуанските јазици (Lynch, Ross, & Crowley 2002:104). Ова се смета за типолошки чудна промена.

Јазици[уреди | уреди извор]

Оваа група е составена од следниве јазици:[1]

Оваа класификација е поддржана и од Базата на основни австронезиски зборови[2] со исклучок на јадрените папуанско-типски.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lynch, John; Malcolm Ross; Terry Crowley (2002). The Oceanic languages. Richmond, Surrey: Curzon. ISBN 9780700711284. OCLC 48929366.
  2. Austronesian Basic Vocabulary Database

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]