Прејди на содржината

Жолт чај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Жолтиот чај може да се однесува на кинескиот хунагча (黄茶;黃茶) и корејскиот хвангча (хангул황차; ханча黃茶).[1][2]

Кинески чај, хуангча[уреди | уреди извор]

Кинески чај

Тоа е сè поретка и поскапа сорта на чај.[3] Процесот на правење жолт чај е сличен на оној на зелениот, но со дополнителен чекор на обвивка, или процесирање на чајот, [б 1] давајќи им на листовите малку жолта боја за време на процесот на сушење. [3] Жолтиот чај често се става во иста категорија со зелениот чај поради неговата лесна оксидација. Една од примарните цели на правењето жолт чај е да се отстрани карактеристичниот мирис на трева на зелениот чај.

Kорејски лај, хвангча[уреди | уреди извор]

Корејски жолт чај

Во корејската терминологија за чај каде што домашниот чај е категоризиран главно како зелен чај или ферментиран чај – „ферментиран“ практично значи „оксидиран“ со овој термин[6] – „жолт чај“ се користи за означување на лесно оксидирана балхиоча без импликации на методите на обработка или резултат што би го квалификувал чајот како „жолт чај“ во кинеската дефиниција.[6] За разлика од кинескиот хуангча, корејската хвангча се прави слично на улонг чајот или лесно оксидиран црн чај, во зависност од тоа кој го прави - клучната карактеристика е забележливо, но инаку релативно ниско ниво на оксидација што го остава добиениот пијалок од чајот жолт во боја.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Unique to yellow teas, warm and damp tea leaves from after kill-green are allowed to be lightly heated in a closed container, which causes the previously green leaves to turn yellow. The resulting leaves produce a beverage that has a distinctive yellowish-green hue due to transformations of the leaf chlorophyll.[4] Through being sweltered for 6–8 hours at close to human body temperatures, the amino acids and polyphenols in the processed tea leaves undergo chemical changes to give this tea its distinct briskness and mellow taste.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „黄茶“ [huángchá]. LINE Dictionary. Naver Corporation. Посетено на 28 January 2017.
  2. „hwangcha“ 황차 [yellow tea]. Standard Korean Language Dictionary (корејски). National Institute of Korean Language. Архивирано од изворникот на 2017-10-13. Посетено на 28 January 2017.
  3. 3,0 3,1 Gascoyne, Kevin; Marchand, François; Desharnais, Jasmin; Americi, Hugo (2011). Tea: History, Terroirs, Varieties. Richmond Hill, ON: Firefly Books. ISBN 9781554079377.
  4. ZHOU, Ji-rong; CHEN, Yu-qiong; SUN, Ya; NI, De-jiang (2005), „Studies on the Piling Technological Effects on Luyuan Yellow Tea“, Food Science
  5. Gong, Yong xin; Cai, Lie wei; Cai, Shi wen; Jin, Hua jun (2000), „Study on the Effect of Stack cover Process on the Taste of Yellow Tea“, Journal of Tea Science
  6. 6,0 6,1 Gebely, Tony (7 December 2013). „South Korean Balhyocha & Hwangcha“. World of Tea. Посетено на 28 January 2017.