Ербас А300

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ербас А300 (Airbus A300)

Белуга · А300 · А310 · А320 · А330 · А340 · А350 · А380

A300-600 на Луфтхнза

Намена патнички авион
Производител Ербас
Прв лет 28 октомври 1972
Во редовна употреба од 30 мај 1974 со Ер Франс
Период на производство 1974-2007
Број на произведени летала 561
Развиен од Ербас А300
Варијанти A300B4
A300-600Р
A300-600Ф (карго)
A300-600СТ Белуга
A310


Ербас А300 (англиски: Airbus A300) е широкотрупен авион со мал до среден долет. Тоа бил првиот модел на Ербас, лансиран во 1972. Престанал да се произведува во 2007, заедно со А310.

Собирал 266 патници и имал долет од 6.600 км.