Прејди на содржината

Ербас А300-600СТ Белуга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ербас Белуга (Airbus Beluga)

Белуга · А300 · А310 · А320 · А330 · А340 · А350 · А380

A300-600ST Beluga

Намена транспортен авион
Производител Ербас
Прв лет 13 септември 1994
Во редовна употреба од септември 1995
Главен корисник Ербас
Број на произведени летала 5
Развиен од Ербас А300

Ербас А300-600СТ (англиски: Airbus A300-600ST, каде што значи super transporter) е изменета верзија на стандардниот Ербас А300 за превоз на авионски делови и големи или габаритни товари. Првобитно бил наречен супер-транспортер, но подоцна името белуга, според еден вид на китови, станало популарно и сега е официјално прифатено.