Елена Караѓорѓевиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јелена Караѓорѓевиќ
Princess Elena Petrovna of Russia

Prince Ioann Konstantinovich and his wife Princess Elena Petrovna (daughter of King Peter I of Serbia).jpg
Сопружник Иван Константинович Романов
Династија Династија Романови
Династија Караѓорѓевиќ
Татко Петар I Караѓорѓевиќ
Мајка Зорка Караѓорѓевиќ

Јелена Караѓорѓевиќ (4 ноември 1884 во Цетиње16 октомври 1962 во Ница) била ќерка на Петар I Караѓорѓевиќ и Зорка Караѓорѓевиќ. По раната смрт на нејзината мајка, таа пораснала кај нејзините тетки Анастасија и Милица. Таа отишла во манастирот Смолни и станала добра пријателка со големата кнегиња Олга Николаевна, најстарата ќерка на Николај II.

Во 1911 година се венчала со Иван Константинович Романов. Студирала медицина во Санкт Петербург, сè додека не се родило нејзиното прво дете Иван. Во 1915 година се родила нејзината ќерка Екатерина. По падот на монархијата во Русија, нејзиниот сопруг бил убиен од страна на болшевиците, а таа била заробена. Во 1919 година добила дозвола да ја напушти земјата, па заедно со нејзините деца заминале во Ница, каде останала до крајот на својот живот.