Екипен спорт

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тимски спортови се спортови во кои играат повеќе од еден играч. Такви се: австралиски фудбал, бејзбол, крикет, карлинг, кошарка, лакрос, одбојка, пејнтбол, поло, ракомет, рагби, софтбол, флорбол, фудбал, хазена, воздушен хокеј, хокеј на мраз, алтимет фризби, американски фудбал, ватерполо, и други

Австралиски фудбал[уреди | уреди извор]

Австралиски фудбал е колективен, контактен спорт која се игра со јајчеста топка, на терен со јајчевидна форма, помеѓу две екипи со по 18 играчи во поставата. Во австралискиот фудбал има елеменати од рагби, фудбал и кошарка. Тој е најпопуларен спорт во Австралија.

австралиски фудбал

Историја на австралискиот фудбал[уреди | уреди извор]

Овај спорт го измислил Том Вилс во Мелбурну 1858 година. Првата историјска утакмица е одиграна помеѓу две школски екипи во Мелбурну истата година. Австралиски фудбал најпрвин се играл во Викторија, а потоа се проширил и на останатит крајеби. Во 1879 година одиграна е утакмица и помеѓу Викторија и Јужна Австралија. Играчите на австралискиот фудбала веќе од крајем на 19 века почнале да заработуваат од овој спорт. Во 1896 година формирана е Фудбалска лига на Викторија. Многу познати играчи на австралиски фудбал изгубиле животи во две светски војни. Во 1990 година конечно ја створил познат Австралиска фудбалска лига (АФЛ).

Правила на австралискиот фудбала[уреди | уреди извор]

Димензиите на теренит се 135, 185, 110 и 155 метри. Теренот е сличен на теренот за крикет. Една екипа има 22 играчи, 18 во почетната постава и 4 резерва, тоа се напаѓачите, одбрани играчи, играчи на средниот терен, крила, центри. Натпреварот трае вкупно 80 минути, 4 четвртине по 20 минути. Целта на играта е со топката да погодиш гол. Во текот на играта, играчите можат да се движат и да се постават како сакаат, а имаат право и со раце и нозе да ја додаваат топката на соиграчите. Строго се одредени правилата како може да се движат играчите со топката. Кога играчот ќе ја фати топката, има право неофицијално да ја шутне на гол. Голот вреди 6 бода. Играчите ја користат раката за да го соборат противникот. Ова е многу тежок спорт.

Терен на АФ

Популарноста на австралискиот фудбала[уреди | уреди извор]

Денес во светот има 1 404 176 регистрирани играчи на австралиски фудбала и 25 770 регистровани клубови со австралиски фудбал. Австралискиот фудбал е најпопуларен спорт во Австралија, но ни во една друга земја не се игра на некој озбилен, професионален начин. Постојат аматерски лиги на австралиски фудбал во неколку десетици држави ширум низ Светот. Просечна посетеност на утакмивите АФЛ е околу 33 000 гледачи, додека финалето се игра и пред 100 000 гледачи. Милиони Австралианаци не доаѓаат на стадион, но го пратат овај спорт на телевизији. Преку 875 000 луѓе во Австралија се члениви на навивачките клубови во АФЛ.

Бејзбол[уреди | уреди извор]

Бејзбол е еден од три најпопуларни спорта во САД, освен од кошарка и американскои фудбал. Во една од најпопуларниот спорт на Куба и Доминиканска Република, а се игра уште и во Јапонија, Канада и други земји. Се Состои од многу возбудливи, динамични моменати игри и подолг интервала кога се врши подготовка за акција.

Бејзбол терен

Терен[уреди | уреди извор]

Се игра на трева, на отворен стадион но може да се игра и на „поле“. Терен е во облик на квадрат чии страни се по 90 стапки (околу 27,5 метари). До тој внатрешен терен проширен на надворешно поле. Секаков агол на квадратот има свое име на „куќи“, првата, втората и третата база.

Крикет[уреди | уреди извор]

Крикет е тимски спорт во налик на бејзбол кој играат во два тима од по единаест играчи. Еден тим е во поле си сите единает играчи а другите во тој момент има само два удирачи на теренот. Во играта се користи топченце кое се удира со стап, а теренот е со трева поле приближно на елипсовиден облик. На средината се наоѓа правоаголно поле, а од двете страни полето се наоѓаат по три дрвени стапови. До секое викет стои по еден удирач, кој со дрвен стап го одбранува викањето да го фрли и да не ја погоди дупката. Фрлачот зема залет и силно го фрла топчето од еден крај на полето на другиот крај, пред да стигне до удирачот кој го брани својот викет, топката најчесто се префрла со еден удар од тлото. За тоа време другите удирачи чекаат знак од соиграчите да почнат со трчање за да ја променат позицијата.

крикет

Кошарка[уреди | уреди извор]

Кошарка е вид на тимски спорт. Се игра со топка и со раце. Двете екипи составени од пет играчи пробуваат да постигнат што повеќе бодови со фрлање на топката низ обрачот на противничкиот кош по одречени правилиа. Победничката екипа која постигнува повеќе бодови.

Преку времето на кошарката развила вообичаени техники на шутирања, додавања и водења, како и позиции на играчите и напаѓачите и одбранбени механизми. Додека вообичаено натпреварувачката кошарка се одвива под строги и точно одредени правила, разни варијации на кошаркарите направиле кошарката да бид поблиска до играчите и со помал број на правила. Кошарката е еден од најгледаните спортови на светот.

Додека натпреварувачите на кошарка исклучиво дворански спортови кој се одвиваат на теренот за кошарка, помалку регулирани видови на кошарка се играат и како спојни спортови на подлоги различни од паркетот, кој е стандард за натпреварите.

Одбојка[уреди | уреди извор]

Одбојка е врста на тимски и олимпијски спорт каде што топката се удира со раце преку мрежа на противничката страна. Тимот го составуваат шест играчи каде секој има своју функцију. Тимот се состои од техничари, коректори, два примачи, среден блокер и либер. Техничарот е мозокот на екипата и тој секогаш стои во близина на мрежата. Блокерите исто така стојат кај мрежата и нивната улога е да го блокираат противничкиот смеч. Коректорот на смечот, а и примачот и либерот примаат сервис. Модерната одбојка се игра на три добијени сета, до 25 бода. Кога и едената и другата екипа имаат по два добиени сета, се игра петти сет, т.н. ТАЈ-БРЕJК до 15 бода во тимот има 12 играчи, но ги има само 6 на теренот. Останатите се на клупата, оние се за менување. Либерот никогаш не сервира.

Поло[уреди | уреди извор]

Поло ( доаѓа од тибетскиот збор pulu (топка)) е игра со коњи, топка и стап помеѓу кој учесниците ја туркаат малат дрвена топка во противничкиот гол, настојувајќи противникот дава што повеќе голови, а примаат што помалку.

Ракомет[уреди | уреди извор]

Ракомет е екипен спорт со топка, во кој се натпреваруваат две екипи со по 7 играчи (6 играча во поле + 1 голман) на свакоја страна. Играта трае двапати по 30 минута, а целта е да дадеш што повеќе голови од противникот. Топката измеѓу играчите се додава со раце слично како во кошарка но со нешто помала топка и со инакви правила на водење на топката.

ракометна топка

Рагби[уреди | уреди извор]

Рагби често го викаат (rugby) е екипен спорт со јајцевидна топка, кој се развил од верзијата на фудбаласка игра во школо Рагби од истоимениот град во Обединетото Кралство и е еден од најпопуларните светски спортови, за што доволно говорат податоците, дека светското првенство во рагби е второ најгледано светско првенство, после светското првенство во фудбал. Две главни верзии на рагби се: рагби лига и рагби унија, како и верзија со помала игра - Рагби се игра по правилиата на рагби, рагби лига 9 и рагби лига 7 се играат по правила. Постои и рагби на песок.

Од 1900 година до 1924 година рагби унија било вклучено во официјалната програма на Олимписките игри. МОК на 121 заседување во 2009 година во Копенхаген одлучил да ја додаде играта рагби 7, верзија на рагби со 7 играчи по правилата на рагби унијата, во програмата на Летните олимписким игри во 2016 година во Рио де Жанеиро.

рагби

Фудбал[уреди | уреди извор]

Фудбал е колективен спорт кој се игра меѓу две екипи, составени од по единаест играчи. Фудбалот во моментот е најпопуларен спорт на светот. Се игра во повеќе од 200 земји. Може да го играат луѓето на сите години и двата пола. Често за фудбалот се зборува за „најважниот спореден нешто на светот“. Се игра со фудбалска топка на правоаголно игралиште на тревна или вештачка подлога. Головите се сместени еден наспроти друг на крај од двете страни на игралиштето. Целта на играта е да ја фрлиш топката во противничкиот гол со било кој дел од телото освен со раката. Само голманот може во ограничен простор, таканаречен шеснаестник, да игра со рака. Победник е онаа екипа на натпреварот која на крајот ќе има постигнато повеќе голови.

фудбалска топка

Воздушен Хокеј[уреди | уреди извор]

Воздушен хокеј е игра за двајца натпреварувачи во која главна цел е да се добијат бодови со фрлање пак во противничкиот гол со помош на пиштол. Играта бара посебна маса на која има мали дупки во подножјето на масата.

воздушен хокеј

Хокеј на трева[уреди | уреди извор]

Хокеј на трева е екипен спорт со топка. Го играат две екипи со по 11 играчи (10 играчи + голман).