Езеро Идро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Езерото Идро Италија

Езерото Идро е италијанско предалпско езеро со глацијално потекло сместено во голема мера во рамките на провинцијата Бреша ( Ломбардија ) и делумно во Трентино .

На 368 м надморска височина е највисокото од ломбардските предалпски езера. Езерото се храни главно од водите на реката Чизе; таа река е и нејзин единствен емисар. Има површина од 11,4км² и максимална длабочина од 122 м.

Езерото е опкружено со пошумени планини. Крајбрежјето на околу 24 км се дели меѓу четири комуни: Идро ( фразиони Кроне и Белпрато), од каде што езерото го добило името, Анфо, Баголино ( фраз. Понте Кафаро) и Бондоне ( фраз. Бајтони).

Езерото Идро моментално се соочува со сериозни проблеми на еутрофикација кои произлегуваат од отсуството на соодветни канализациски системи и користењето на неговите доводни води за наводнување и производство на хидроенергија: тоа станало место на судир меѓу интересите на животната средина, земјоделството и електричната индустрија.

Името потекнува од легендарното чудовиште (Идра) кое наводно живеело таму

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]