Италијанска комуна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа карта ги прикажува границите на административните поделби на Италија. Црните граници се региони, сивите граници се провинциите, белите граници се комуни

Комуна во Италија е административна поделба од трето ниво; повеќе комуни се здружени во покраина а повеќе покраини сочинуваат регион. Во состав на комуната обично влегува градот кој е нејзин административен центар и според кој таа го добива името, и околните области.

На ниво на комуна во Италија се вршат многу државни функции: евиденција на матични книги на родени и починати, регистрација на места на живеење и избирачки списоци, управување со комунален имот, вклучително и патишта.

Со комуната раководи градоначалник италијански: sindaco), а законодавно тело е советот на комуната ( италијански: consiglio comunale ), и извршниот одбор на комуната ( италијански: giunta comunale ). Градоначалникот и членовите на советот се избираат на исти избори од жителите на комуната: коалицијата на избраниот градоначалник (кој мора да добие апсолутно мнозинство во првиот или вториот изборен круг) добива три петтини од местата во советот. Одборот е предводен од градоначалникот, кој ги назначува останатите негови членови, наречени асесори ( италијански: assessori ). Управниот одбор на комуната се наоѓа во зграда која вообичаено се нарекува општина ( италијански: municipio ) или „дом на комуната“ ( италијански: palazzo comunale ). Комуната може да се подели на фракции [1] [2] .

Од 2007 година, во Италија има 8.101 комуна, кои значително се разликуваат по површина и население. Така, комуната Рим ( Лацио ) има површина од 1285,30 km² и население од 2.726.539 луѓе [3], и е најголема во Италија по двата критериума; Најмалата е Фиера ди Примиеро во покраината Тренто (0,15 км²), додека Мортероне (покраинс Леко ) има само 38 жители (2009 г. ).

Ваквите контрасти доведуваат до неефективност на единствен стил на управување со комуни, но плановите на владата за проширување или поделба на општините често наидуваат на активно противење од локалните жители, бидејќи, за разлика од провинциите и регионите, комуните имаат многу долга историја, броејќи стотици, а понекогаш и илјадници години..

Многу комуни имаат своја полиција ( италијански: polizia municipale), која е задолжена за јавниот ред, сообраќајот и го следи почитувањето на трговските дозволи.

Дополнителни права и овластувања уживаат планинските заедници (comunità montane) - здруженија на комуни сместени во планинските области.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Frazione (diritto)“. Enciclopedia Treccani (италијански). Посетено на 2017-07-25.
  2. „Serie storiche: Popolazione“ (PDF). Istituto Nazionale di Statistica (италијански). Посетено на 2017-07-25.
  3. Popolazione del Comune di Roma: precisazione Архивирано на 20 февруари 2010 г.Предлошка:Ref-it