Поделок (Италија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

'Поделок или фракција (италијански: frazione; мн. frazioni) — вид управна единица во Италија, поситна од општината (comune).[1] Единицата постои и во Швајцарија и Сан Марино (каде се нарекува „курација“).

Опис[уреди | уреди извор]

Поимот обично се однесува на селата околу поголемо населено место кое има улога на општинско седиште. Поделбата на општината е незадолжителна — некои општини немаат поделоци, а некои имаат десетици. Општината обично е наречена по седиштето, со извесни исклучоци.

Во практика, највеќето поделоци се мали села или заселоци, а напати и маала. Мошне малите населби често не се поделоци, туку месности (località). Поретко, еден поделок може да биде понаселен од општинското седиште; во овие необични случаи управата е сместена во поделокот, а седиштето го задржува статусот.

Историја[уреди | уреди извор]

Голем дел од поделоците се создадени фашистичко време, кога се направени напори за рационализација на управните единици. Некои поделоци се поранешни општини чии прилики во меѓувреме се измениле.

Управа[уреди | уреди извор]

Според постојниот закон, градоначалникот може да задолжи општински советник со управни полнимоштва врз некој поделок.[2] но општински советник.

Покрај советодавната улога, во многу општини поделоците имаат свои чиновници и водење своја евиденција, но не и граѓанската.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Frazione - findwords.info
  2. Член 54 од уредбата бр. 267/2000

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]