Едро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Латинско едро

Едро[1][2]платно распнато на бродскиот јарбол, кое кога е изложено на ветер создава потисок и служи како погон, т.е. ја користи енергијата на ветерот за движење на бродот (чамец, други пловни објекти).

Секое едро има свое име според положбата, обликот и целта. Едрата обично се делат на попречни, распнати попреку на крстови и надолжни, распнати по должината на бродот.

Бродовите што користат едра како единствен или главен погон се нарекуваат едреници.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]