Долгоденица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Датуми и времиња на рамнодениците и сонцестоите по UTC[1]
појава рамноденица сонцестој рамноденица сонцестој
месец март јуни септември декември
година
ден време ден време ден време ден време
2010 20 17:32 21 11:28 23 03:09 21 23:38
2011 20 23:21 21 17:16 23 09:04 22 05:30
2012 20 05:14 20 23:09 22 14:49 21 11:12
2013 20 11:02 21 05:04 22 20:44 21 17:11
2014 20 16:57 21 10:51 23 02:29 21 23:03
2015 20 22:45 21 16:38 23 08:20 22 04:48
2016 20 04:30 20 22:34 22 14:21 21 10:44
2017 20 10:28 21 04:24 22 20:02 21 16:28
2018 20 16:15 21 10:07 23 01:54 21 22:23
2019 20 21:58 21 15:54 23 07:50 22 04:19
2020 20 03:50 20 21:44 22 13:31 21 10:02

Долгоденица — деноноќието кога денот е најдолг, а ноќта најкуса. Таа се случува еднаш во годината, и тоа на северната полутопка околу 21 јуни, а на јужната околу 21 декември. Долгоденицата го означува и преодот на годишните времиња од пролет кон лето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]