Прејди на содржината

Диак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Диак
Типпасивен
Распоред на контактитеанода 1 и анода 2
Ел. симбол
Трислоен диак.

Диак (DIAC - диода за наизменична струја) — диода што спроведува електрична струја само откако нејзиниот прекинувачки напон, VBO, ќе биде достигнат. Може да се користат трислојни, четирислојни и петслојни структури.[1] Однесувањето е слично на распаѓањето на напонот на триак без гејт терминал.

Кога ќе дојде до пробив, внатрешната позитивна повратна информација (јонизација на удар или повратна информација од два транзистори) осигурува дека диодата влегува во област со негативен динамички отпор, што доведува до нагло зголемување на струјата низ диодата и намалување на падот на напонот на неа (обично целосниот процес на вклучување трае неколку стотици наносекунди до микросекунди). Диодата останува спроводлива додека струјата низ неа не падне под вредноста карактеристична за уредот, наречена струја на држење, IH. Под овој праг, диодата се враќа во својата високоотпорна, непроводлива состојба. Ова однесување е двонасочно, што значи обично е исто за двете насоки на струјата.

Повеќето диаци имаат трослојна структура со прекинувачки напон од приближно 30 V и вклучувачки напон помал од 3 V. Нивното однесување е аналогно на напоните на удар и гаснење на неонската ламба, но може да биде повеќе повторлива и се одвива на пониски напони.

Диаците немаат гејт или активирачка електрода, за разлика од некои други тиристори кои вообичаено се користат за активирање, како што се триаците. Некои триаци, како квадрак, за оваа намена содржат вграден диак во серија со терминалот на гејтот на триакот.

Диаците се нарекуваат и „симетрични активирачки диоди“ заради симетријата на нивната карактеристична крива. Бидејќи диаците се двонасочни уреди, нивните терминали не се означени како анода и катода, туку како A1 и A2 или главен терминал MT1 и MT2.

Типични напони и струи на диаци. VBO е прекинувачки напон.
Податотека:SIDAC.gif
Сидак
Идеализирани прекинувачки напон и струја на диодата. Штом напонот ќе го надмине прагот на вклучување, уредот се вклучува и напонот брзо паѓа додека струјата се зголемува.

Силициумската диода за наизменична струја (SIDAC) е поретко користен уред, електрично сличен на диакот, но има, генерално, поголем напон на прекин и поголема струја.

Сидакот е уште еден член на семејството на тиристори. Исто така познат како сидак (силициумски тиристор за наизменична струја), двонасочна тиристорска прекинувачка диода, или поедноставно двонасочна тиристорска диода, таа е технички специфицирана како двонасочен прекинувач со активирање на напон. Неговата работа е слична на онаа на диакот, но сидакот е секогаш уред со пет слоја со низок пад на напон во спроводна состојба, повеќе како триак активиран со напон без гејт. Општо земено, сидаците имаат повисоки пробивни напони и струјни капацитети од диаците, така што тие можат директно да се користат за вклучување/исклучување, а не само за активирање на друг прекинувачки уред.

Работата на сидакот е функционално слична на онаа на искриште, но не може да достигне повисоки температури. Сидакот останува непроводен сѐ додека применетиот напон не го исполни или го надмине својот номинален прекинувачки напон. Откако ќе влезе во оваа спроводлива состојба поминувајќи низ регионот на негативен динамички отпор, сидакот продолжува да спроведува, без оглед на напонот, додека применетата струја не падне под нејзината номинална струја на држење. Во тој момент, сидакот се враќа во својата почетна непроводна состојба за да го започне циклусот уште еднаш.

Невообичаено за електрониката, сидакот има статус на уред за специјална намена. Таму каде што бројот на делови треба да се одржува низок, се користат едноставни релаксициони осцилатори, а кога напоните се премногу ниски за практично функционирање на искриштето, сидакот е неопходна компонента.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Electronics, Hub. „Diacs“.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]