Девојкино срце

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/-{Lamprocapnos}-|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Девојкино срце
Научна класификација [[[Шаблон:Автотаксономија/-{Lamprocapnos}- | у ]]]
Вид: Девојкино срце
Научен назив
''-{Lamprocapnos}- срце
-{(L.) Fukuhara}-
Синоними

-{Dicentra spectabilis}- (-{L.) Lem.}-
-{Diclytra spectabilis}- -{(L.) DC.}-
-{Fumaria spectabilis}- -{L.}-

Девојкино срце (латински јазик|Lamprocapnos spectabilis) е повеќе годишно растение од групата на димњачи (Fumariaceae). Овој вид е единствен претставник на својот род (биологија) (Lamprocapnos). Се одгледува како украсно растение, со многу декоративен изглед на цвастот и цветовите. Природниот ареалги вклучува пределите на источна Азија од Сибир до Јапан. Растението поседува изохинолински алкалоиди, поради тоа контактот со растението може да предизвика иритација на кожата.

Опис на растението[уреди | уреди извор]

Девојкио срце е зелјасто растение до висина до 1 м. Листовите се сложени, прстести, а цвастот рацемозен. Цветовите се во вид на срциња, долги до 5 см, на издолжените хоризонтални дршки на цвастот. Цветаат за време на доцна пролет и лето. Плодот е луска. Семето поседува елајозоми.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]