Дебар (весник)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења видете Дебар (појаснување)
Насловната на весникот„Дебар“

Дебар бил политичко-литературен весник. Се издавал во Софија, Бугарија од 5 јуни 1905 до 10 јуни 1906. Излегувал секоја сабота. Негов сопственик и издавач бил Иван К. Божинов. Весникот бил гласило на македонските емигранти од Дебар. Објавувал статии и материјали за состојбите во Македонија и за злосторствата на турската власт над мирното население. Излегле 36 броја. На 24 декември 1915 година бил испечатен свечен број посветен за минатото и сегашноста на Дебар.[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонска енциклопедија. I (прво. изд.). МАНУ. ISBN 978-608-203-024-1.

Наворешни врски[уреди | уреди извор]