Прејди на содржината

Даниил Москополец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Речник на четири јазици (грчки, албански, влашки и според Даниел „бугарски“, а всушност е македонски).[1][2][3][4][5]

Даниел од Москополе, Даниил Москополски (грчки: Δανιήλ Μοσχοπολίτης, Даниил Мосхополитис) или Даниел Михаил Хаџивлашки научник, гркоман, автор на Речник на четири јазици (латински: Lexicon tetrag'osson)[6] кои се зборувале во Македонија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Даниил од Москополе е роден во 1754 година во големиот град Москополе, културен и трговски центар на Балканот во тоа време. Учел кај Теодорос Кавалиотис, професор од XVIII век и директор на „Нова академија“. Во 1794 година Даниел составил четиријазичен речник на ромејски (т.е. грчки), влашки (т.е. аромански), и според Даниел на „бугарски“ (кој всушност е македонски и е заснован на битолскиот и охридскиот говор)[6] и арванитски (т.е. албански), кој го издал во печатницата во Москополе. Тоа се случшло со помошта на Митрополитот Нектариј [7]. Преку него Даниил се надевал дека ќе ги убеди Албанците, Ароманите, Македонците и Бугарите да ги остават „варварските јазици“, и да изучуваат само грчки, па на крајот да се погрчат. Неговата книга била реиздадени во 1802 година во Дубровник[8] или Венеција[9] Даниило умрел во 1825 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Multiculturalism, alteritate, istoricitate «Multiculturalism, Historicity and" The image of the Other "» by Alexandru Niculescu, Literary Romania (România literară) Issue: 32/2002, pp. 22-23.
  2. Angeliki Konstantakopoulou, Η ελληνική γλώσσα στα Βαλκάνια 1750-1850. Το τετράγλωσσο λεξικό του Δανιήλ Μοσχοπολίτη [The Greek language in the Balkans 1750-1850. The dictionary in four languages ​​of Daniel Moschopolite]. Ioannina 1988, 11.
  3. Peyfuss, Max Demeter: Die Druckerei von Moschopolis, 1731-1769. Buchdruck und Heiligenverehrung im Erzbistum Achrida. Wien - Köln 1989. (= Wiener Archiv f. Geschichte des Slawentums u. Osteuropas. 13), ISBN 3205985710.
  4. Kahl, Thede: Wurde in Moschopolis auch Bulgarisch gesprochen? In: Probleme de filologie slavă XV, Editura Universităţii de Vest, Timişoara 2007, S. 484-494, ISSN 1453763X.
  5. "The Bulgarian National Awakening and its Spread into Macedonia", by Antonios-Aimilios Tachiaos , pp. 21-23, published by Thessaloniki's Society for Macedonian Studies, 1990“. Архивирано од изворникот на 2008-12-02. Посетено на 2013-04-03.
  6. 6,0 6,1 проф Младенов, С "Две доста познати српски книги", списанието "Словенска Разговор", 1938 година, кн.1
  7. Бугарската преродба интелигенција (енциклопедија), ДИ "Д-р Петар Берон", Софија, 1988, стр. 179.
  8. "Четиријазичниот речник на Даниил (грчки и бугарски дел). Годишник на Софискиот универзитет. Факултет за западни филологија, односно LXX, Софија, 1976, стр 5 - 180.
  9. J. Kristophson, Das Lexikon Tetraglosson des Daniil Moschopolitis, in: Zeitschrift für Balkanologie, 10 (1974), pp. 7-128.