Дакиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дакиски јазик
Застапен воРоманија, Молдавија, Украина, Србија, Унгарија, Бугарија,
Изумреноколу 6 век
Јазично семејство
индоевропско
  • дакиски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3

Дакискиoт јазик е јазик кој спаѓал во групата на индоевропските јазици, и бил зборуван од страна на древните Даки. И покрај тоа што до ден денеска сѐ уште нема пронајдено ниту еден документ со дакиски јазик, се претпоставува дека овој јазик бил многу сличен со тракискиот јазик или бил негов дијалект. Од друга страна пак се претпоставува дека дакискиот јазик бил многу сличен и на латинскиот јазик.