Густина на магнетниот тек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Густина на магнетниот тек или магнетна индукција е мерка на магнетниот тек (број на силници на магнетното поле) по единица површина нормална на магнетниот тек.

Симболот е, а СИ единица е Т (тесла). Една тесла е еднаква на еден вебер на квадратен метар (Wb/m²).

Следнава формула ја дава густината на магнетниот тек:

каде Φ е магнетен тек во вебери и А е попречен пресек на магнетното поле во квадратни метри.

Примери[уреди | уреди извор]

  • Да ја најдеме густината на магнетниот тек во магнетно поле во кое магнетниот тек е 1.800 μWb низ површина од 0,1 м2:

= = 18000 μT или 18 mT.

  • Ако густината на магнетниот тек во некој магнетен материјал е 2,3 Т, а површината на попречниот пресек на материјалот е 0,02 м2, магнетниот тек низ материјалот ќе биде:

= 2,3 T 0,02 m² = 0,046 Wb.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Principles of Electric Circuits, 7th edition, Thomas I. Floyd, Prentice Hall, ISBN 0-13-098576-7, стране 381 и 382.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]