Голотија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Само 14 % од жените во САД спијат голи дома (во Обединетото Кралство — 17 %)

Голотија, разголеност или голота — состојба на човечкото тело без никаква облека или покривање.[1][2][3] Носењето облека е првенствено човечка особеност, која произлегува од функционалните потреби како што се заштитата од времето и од ниските температури (по губењето на влакната од телото и преселувањето во студените области).[4]

Количината на облека зависи од практичните размислувања, како што е потребата од топлина, како и од општествените околности. Во некои ситуации, минималната или никаква облека може да се смета за општествено прифатлива, додека во други може да се очекува носење повеќе облека. Општествените размислувања вклучуваат прашања за пристојност, учтивост и општествени норми, меѓу другото, и може да зависат од контекстот; Правните гледишта исто така можат да играат улога.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „голотија“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „разголеност“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „голота“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. „Nudity Definition & Meaning | Britannica Dictionary“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2023-11-22.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]