Вија Касија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Римски патишта на западна Италија: Виа Касија е означена со црвено.
Пат на Via Cassia (во зелено).

Виа Касија („патот на Касиј “) бил важен римски пат што излегувал од Виа Фламинија во близина на Милвискиот мост во непосредна близина на Рим и, минувајќи недалеку од Веи, ја минувал Етрурија .[1] Виа Касија минувала низ Baccanae, Sutrium, Volsinii, Clusium, Arretium, Florentia, Pistoria и Luca, приклучувајќи се на Via Aurelia кај Луна .[2]

Виа Касија се вкрстувала со други важни патишта. На 11-та милја Виа Клодија се оддалечила север-север-запад. Во Сет Вене, друг пат, веројатно Виа Анија, се разгрануваше до Фалери . Во Сутриум, Виа Циминија се разделила и подоцна се придружи. [3]

Датумот на неговата изградба е неизвесен: не може да биде порано од 187 п.н.е., кога конзулот Гај Фламиниус изградил пат од Бононија до Аретиум, кој мора да се совпаднал со дел од подоцнежната Виа Касија. Не е споменато од ниту една античка власт пред времето на Цицерон, кој во 45 п.н.е. зборувало за постоење на три патишта од Рим до Мутина: Фламинија, Аурелија и Касија. Пресвртница од 124 н.е. спомнува поправки на патот направен од Адријан од границата на територијата на Клузиум до Фиренца, на растојание од 86 милјаs (138 kм) . Виа Касија не е само од историско значење, туку нуди и фантастични пејзажи за уживање додека патувате. Ако сакате да возите или да возите велосипед, Виа Касија е задолжителен за вас: со своите чемпреси и поморски борови, тој е еден од поживописните патишта во земјата и лесно можете да направите 90 километри на час.

Преку Америна[уреди | уреди извор]

Виа Америна бил пат што се откинувал од Виа Касија во близина на Бакана и се држел на север преку Фалери, Тудер и Перусија, враќајќи се на Виа Касија кај Клузиум. Кога упадите на Фароалд, ломбардскиот војвода од Сполето, ја пресекоа Виа Фламинија, спасот помеѓу Рим и Равена, Виа Америна се подобруваше и зацврстуваше во интервали, работи што претставуваа некои од последните градби на патишта извршени во Италија во доцните години . Антиката . Како нова воена и стратешка рута, Виа Америна „станала комуникациското јадро на Империјална Италија и главна поддршка на тврдењето дека империјална Италија сè уште постои“.[4]

Мостови[уреди | уреди извор]

По должината на патот има остатоци од неколку римски мостови, вклучувајќи ги Понте Сан Лоренцо и Понте Сан Николао .

Спорт[уреди | уреди извор]

Патот се користел како дел од индивидуалната велосипедска патека за друмски трки за Летните олимписки игри 1960 година во Рим .

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Римски мост
  • Римско инженерство
  • Via Trionfale – се поврзува со Виа Касија во близина на Рим

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Annapaola Mosca (2002). Via Cassia: un sistema stradale romano tra Roma e Firenze. Olschki. ISBN 9788822250919.
  2. William Smith (1873). A Dictionary of Greek and Roman Geography. J. Murray. стр. 1297–.
  3. Ashby 1911.
  4. Jan T. Hallenbeck, "Pavia and Rome: The Lombard Monarchy and the Papacy in the Eighth Century" Transactions of the American Philosophical Society New Series 72.4 (1982 pp. 1-186) p 8.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]