Високи Татри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Високи Татри
 • Vysoké Tatry
 • Tatry Wysokie
Поглед на Високите Татри од Попрад
Највисока точка
Надм. вис.2.655 м
Матичен врвГерлаховски Штит
Друго име
 • Vysoké Tatry
 • Tatry Wysokie
Географија
Високи Татри на карта

Карта

Место Словачка
 Полска
Штрбске Плесо

Високи Татри (словачки и чешки: Vysoké Tatry, полски: Tatry Wysokie) — планински венец и највисокиот дел на Татрите и сите Карпати. Се наоѓаат северно од Ниските Татри од кои ги одвојува долината на реката Вах. Највисоката точка е Герлаховски Штит со 2.655 м.

Главниот дел со сите највисоки врвови на планината се наоѓа во Словачка. Нивниот највисок врв е исто највисокиот врв на Словачка. Тука се наоѓа и највисоката точка на Полска, врвот Риси. Многу ретки и ендемски животни и растителни видови живеат во Високите Татри. Големи живтони како што се мечка, рис, куна, волк и лисица живеат во планините.

Подрачјето е познато по зимските спортови. Најголемите ски-центри се Штрбске Плесо, Стари Смоковец, Татранска Ломница во Словачка и Закопане во Полска.

Татранскиот национален парк (Tatranský národný park) во Словачка бил основан во 1948 г. додека полскиот Татрански национален парк (Tatrzański Park Narodowy) во 1954 г.

Врвови[уреди | уреди извор]

Најпознатите планински врвови на Високите Татри се:

 • Герлаховски Штит, 2655 м.
 • Ломницки Штит, 2634 м.
 • Мали Љадови Штит, 2632 м.
 • Задњи Герлах, 2616 м.
 • Риси, 2499 м.
 • Кривањ, 2495 м.
 • Копровски штит, 2363 м.
 • Висока, 2547 м.
 • Јахњаци штит, 2230 м.

Долини[уреди | уреди извор]

Морско Око

Во Високите Татри има 23 долини, повеќе на словачката страна.

Езера[уреди | уреди извор]

Најголемо, Морско Око со површина 34,50 ха, длабочина 50,8 м, 1395,4 м н.в., наоѓа се на полската страна. Најдлабоко е Вељке Хинцово плесо (20,08 ха, 53 м, 1.946 м) кое се наоѓа во Словачка. Многу популарни се Штрбске плесо и Попрадске плесо.

Водопади[уреди | уреди извор]

Најпознатите водопади се наоѓаат на Студени Поток. Најголем, но не највисок, водопад на полската страна е Сиклава. Неговата височина е 64-70 м, додека налон околу 35 степени.

Градови[уреди | уреди извор]

На територијата на Високите Татри наоѓа се единствениот град, Високи Татри кој е појдовна точка за патувања во Високите Татри.

Наука[уреди | уреди извор]

Во Високите Татре се наоѓаат две астрономските опсерватории на Словачка: опсерваторија Скалнате Плесо и опсерваторија Ломницки штит.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Слики[уреди | уреди извор]