Википедија:Фотографска соработка Македонија-Јапонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонија
Македонија
Јапонија
Јапонија
Македонија
Јапонија

Фотографска соработка Македонија-Јапонијафотографска соработка на македонските викимедијанци од Споделено знаење и јапонски поединци од корисничката група „Викимедиин азиски месец“, која имала за цел промовирање на културното и природното богатство на Јапонија преку организирање изложби на слободни фотографии достапни на Ризницата. Во склоп на соработката биле приредени и уредувачки потфат во насока на подобрување на содржините за Јапонија на Википедија на македонски јазик.

Подготовки[уреди извор]

Одбирањето на фотографиите кои ќе ја претставуваат Јапонија беше сторено од страна на јапонски поединци викимедијанци, на чело со Такаши Ота, од корисничката група „Викимедиин азиски месец“ во април 2021. Подготовката на јапонскиот текст беше помогната од надворешното лице Џозеф Корам во август 2021.

Изложба[уреди извор]

Јапонија низ фотографии: Запознајте ја Јапонија[уреди извор]

Во периодот од 22-29 ноември 2021 година, во просториите на заедничката галерија на Кинотека на Македонија и Детски ликовен центар во Скопје, била одржана изложба на 30 фотографии кои го прикажуваат природното и културното наследство на Јапонија. Преглед на фотографиите коишто биле изложени е направен во продолжение.

Фотографија Опис Автор Лиценца
Култура
Свадбено кимоно Dave Jenkins CC-BY-SA 3.0
Кото Smgregory CC-BY-SA 3.0
Палто од островот Хокаидо од 19 век Daderot слободно дело
Ветерно ѕвонче фурин Michalkun CC-BY-SA 2.5
Инро (украсна кутија) од периодот едо, 19 век непознат слободно дело
Кујна
Јапонски слатки вагаши Douglas Perkins CC-BY-SA 1.0
Домашно зготвено бенто Kunchan CC-BY-SA 3.0
Тамаго каке гохан, цукемоно, супа од мисо 毛抜き~commonswiki CC-BY-SA 3.0
Хирошимско окономијаки Naocchi CC-BY-SA 3.0
Суши Yumi Kimura CC-BY-SA 2.0
Архитектура
Пешачкиот премин во Шибуја Benh LIEU SONG CC-BY-SA 2.0
Селото Ширакава во префектурата Гифу 663highland CC-BY-SA 3.0
Портата Кабукичо Ичибан-гај Kakidai CC-BY-SA 4.0
Дворец Химеџи Niko Kitsakis CC-BY-SA 4.0
Големиот сетски мост Kanchi1979 CC-BY-SA 4.0
Токиско небесно дрво Kakidai CC-BY-SA 3.0
Споменик на мирот во Хирошима Oilstreet CC-BY-SA 3.0
Шинџуку Morio CC-BY-SA 3.0
Религија
Хајденот (сала за обожување) во Изумо-тајша Saigen Jiro CC-BY-SA 1.0
Светилиштето Фушими Инари-тајша Paul Vlaar CC-BY-SA 3.0
Цветови на цреши кај храмот Нина-џи Kumamushi CC-BY-SA 3.0
Географија
Планината Фуџи и пагодата Чуреи-то Reginald Pentinio CC-BY-SA 2.0
Песочниот појас Аманохашидате 663highland CC-BY-SA 3.0
Огнометен фестивал над Езерото Сува 信州高原青馬写真クラブ CC-BY-SA 3.0
Село во островот Такетоми ippei & janine naoi CC-BY-SA 2.0
Островот Хашима во префектурата Нагасаки Koji 12 CC-BY-SA 4.0
Циркот Карасава Clocs,N CC-BY-SA 3.0
Мајмунскиот парк Џигокудани Motokoka CC-BY-SA 4.0
Уметност
Ненадеен порој над мостот Шин-Охаши и Атаке Хирошите Утагава слободно дело
Големиот бран кај Канагава Кацушика Хокусај слободно дело

Галерија[уреди извор]

На 22 ноември 2021 година, како резултат на соработката помеѓу Споделено Знаење и јапонската викимедиска заедница, свечено била отворена изложбата на фотографии насловена „Јапонија низ фотографии - Запознај ја Јапонија“. Пред околу 25 присутни, биле одржани кратки воведни говори за значењето на Википедија, соработката помеѓу македонската и јапонската викимедиска заедница и претставувањето на геополитичката анализа за развојот на односите и соработката помеѓу Македонија и Јапонија, по што присутните имале можност да ги погледнат 30 слики од културата, кујната, природата, историјата, регијата и градбите во Јапонија.

Мигови од свеченото отворање на изложбата

Уредувачки маратон[уреди извор]

На 23 ноември 2021 година е одржан уредувачки маратон на тема „Јапонија“ во просториите на МладиХаб во Скопје со почеток од 14:00 часот.

Список на учесници
Бр. Корисник Статии
1 Иван Ж
2 Професор 18+
3 Hristijan1995
4 Dandarmkd
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија
Галерија
Мигови од уредувачкиот настан