Википедија:МФА за македонски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е табела во која се прикажани симболите на МФА за македонскиот јазик.


МФА пример
согласки
b баба
c ќебе
d дом
dz ѕвезда
џем
f филм
ɟ ѓеврек
ɡ гарван
j пајак
k куќа
l бел
ɫ ̩ Попокатепетл
lj љубов
m море
n нос
ɲ бања
ŋ банка
p пет
r работа
прст
s стол
ʃ шума
t тајна
ts цар
чај
v вода
x хартија
z зима
ʒ жолт
МФА пример
самогласки
a брат
ə ксмет
ɛ цена
i сив
ɔ слон
u убав

Извор[уреди извор]

  • Lunt, Horace G. (1952), Grammar of the Macedonian Literary Language, Skopje