Вештачки остров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вештачки остров близу Северна Малаита

Вештачки остров — копнена маса направена од човекот во водни тела, како што се океани или езера. Овие острови се создаваат со таложење и натрупување материјали како песок, карпи, а понекогаш и бетон на подводни површини. Целта на изградбата на вештачки острови разнообразува, почнувајќи од создавање повеќе простор за живеење во густо населените области до сместување на конкретни инфраструктурни потреби како аеродроми или одморалишта.[1][2]

Изградбата на вештачки остров бара внимателно планирање и инженерство. Инженерите мораат да ги земат предвид факторите како што се стабилноста на користените материјали, влијанието врз животната средина и воздејството од природните сили како што се океански струи и бури. Посебни техники можат да се искористат за да се зајакне структурата на островот и да се спречи разорување или тонење со текот на времето.[3]

Откако ќе бидат завршени, вештачките острови можат да поддржат различни човечки дејности и случувања. Тие служат како платформи за изградба на станбени области, трговски центри, превозни центри и рекреативни објекти. Примери на добро познати вештачки острови ги вклучуваат Палмовите Острови во Дубаи и Меѓународниот аеродром Кансаи во Јапонија. Овие човечки творби го прошируваат просторот за живеење и обезбедуваат можности за развој во области каде природното земјиште е ограничено.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Sreekumar, Kavya; Hassan, Gazi (2020). „A Study of Artificial Islands“ (PDF). Centre for Public Policy Research: 1–5.
  2. „Artificial Island - an overview | ScienceDirect Topics“. www.sciencedirect.com. Посетено на 2024-03-01.
  3. 3,0 3,1 „Typical process of building an artificial island“. Ibc Site (англиски). Посетено на 2024-03-01.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]