Вероника

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вероника — женско руско лично име со грчко потекло.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Веројатно се навраќа на името Береника или Вероника (старогрчки: Βερονίκη, Βερενίκη) - така се викала сопругата на владетелот на хеленистичкиот Египет Птоломеј I Сотер. Φερενίκη може да се преведе како „носење победа“ (φέρω-да донесе и νίκη-победа). Името Ференик станало широко распространето во антиката во својата дијалектна форма-Береника, ова име станало династичко меѓу Птоломеите и е познато меѓу неколку кралици и принцези на античкиот свет.

Името Береника (Вереника) се наоѓа во Библијата - негова носителка била ќерка на еврејскиот крал Ирод Агрипа Прва. Во ерата на формирањето на христијанството, името Береника започнало да се идентификува со две безимени жени споменати во Евангелието. Првата, кој страдала од крварење, според легендата, била излечена со допирање на облеката на Исус Христос. Втората го избришала лицето на Исус со нејзиното марамче за време на неговиот Пат на крстот до Голгота, по што, според легендата, на шамијата и се појавил ликот на Христос не направен од раце. Во западноевропската христијанска традиција, циклусот апокрифни легенди за шал со чудесна слика станал широко распространет. И латинизираната форма на името е латински: Veronica - почнало да се сфаќа како анаграм на фразата латински: icona vera („вистинска слика“).

Во Италија,името било преиспитано и почнало да се толкува како „жител на Верона“.

Познато е машкото спарено име Вероник, Речникот на руски лични имиња на Петровски го означува како редок. За разлика од повеќето други парови на имиња, во кои женското име обично се формирало од машки, овде се случил обратниот процес.

Именден[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]