Прејди на содржината

Вахтанг I Горгасал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вахтанг I Горгасал

Вахтанг I Горгасал ( 440 .- 502 .) бил крал на Иберија во втората половина на V век .

Биографија на Син Мирдат V од династијата Хасороид. Прекарот „Горгасал“ преведен од персиски претставува облик на шлем. [1] [2]

Кој е роднина и пријател на персиската Сасанидска династија, Вахтанг учествувал во нивните војни со Грците и Белите Хуни. Тој побарал од Цариградската патријаршија да го признае автокефалноста на грузиската православна црква . Тој работел активно за зајакнување на грузиската држава. Тој влегол во сојуз со Ерменците и 482 година . водел големо востание против персиското владеење.

Кога тој беше поразен во таа борба, тој беше принуден да побегне во Егрис. Ветувајќи послушност на Сасанидите, тој се врати во Иберија и го изгради Тбилиси, каде го пресели главниот град од Мекета . Тој подоцна одби да учествува во Персиските војни со Византија и затоа беше убиен во судир со Криминалните трупи на Сасанидската империја .

Со векови, грузискиот народ го сочувал сеќавањето на кралот Вахтанг. Тој станал омилен херој на народните приказни и бил прогласен за светец од Грузиската православна црква.[3]   [ <span title="Ова тврдња тражи референцу из поузданог извора<nowiki/> (септембар 2018)">пребарување на извор ]

Семејно стебло

[уреди | уреди извор]

Предлошка:Породично стабло

  1. Rayfield 2000.
  2. Rapp 2003.
  3. Информация с сайта Грузинской Православной церковь

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Rayfield, Donald (2000). The Literature of Georgia: A History (2. изд.). Routledge. стр. 61. ISBN 978-0-7007-1163-5. Rayfield, Donald (2000). The Literature of Georgia: A History (2. изд.). Routledge. стр. 61. ISBN 978-0-7007-1163-5. Rayfield, Donald (2000). The Literature of Georgia: A History (2. изд.). Routledge. стр. 61. ISBN 978-0-7007-1163-5. Rayfield, Donald (2000). The Literature of Georgia: A History (2. изд.). Routledge. стр. 61. ISBN 978-0-7007-1163-5. Rayfield, Donald (2000). The Literature of Georgia: A History (2. изд.). Routledge. стр. 61. ISBN 978-0-7007-1163-5.
  • Rapp, Stephen H. (2003). Studies in medieval Georgian historiography: early texts and Eurasian contexts. Peeters. ISBN 978-2-87723-723-9. Rapp, Stephen H. (2003). Studies in medieval Georgian historiography: early texts and Eurasian contexts. Peeters. ISBN 978-2-87723-723-9. Rapp, Stephen H. (2003). Studies in medieval Georgian historiography: early texts and Eurasian contexts. Peeters. ISBN 978-2-87723-723-9. Rapp, Stephen H. (2003). Studies in medieval Georgian historiography: early texts and Eurasian contexts. Peeters. ISBN 978-2-87723-723-9.