Василис Карас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Василис Карас
Βασίλης Καρράς
Биографски податоци
Родено имеВасилис Кесоглидис
Познат(а) и какоВасилис Карас
Роден(а)12 ноември 1953
Кокинохори кај Кавала
ПотеклоГрција
Жанровилајка
ИнструментиПејач
Период на активност1969–денес
Мреж. местоhttp://www.vasilis-karras.gr/

Василис Карас (грчки: Βασίλης Καρράς) (роден на 12 ноември 1953) е грчки фолк пејач. Карас е познат по по својот карактеристичен длабок глас и њубовната лирика која ја користи во своите текстови.

Роден е како Василис Кесоглидис во селото Кокинохори кај Кавала. На својата десетгодишна возраст, заедно со своето семејство се преместиле да живеат во Солун. На 6 јули 1969 година, во своите 16 години, го имал своето прво деби. Својот прв албум го издал во 1980 година.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • 1980, Αλησμόνητες Ώρες (Vasipap 268 LP- CD)
  • 1982, Τι Λες Καλέ (Vasipap 325 )
  • 1984, Γιατί να χωριστούμε (Vasipap 368 LP)
  • 1985, Μη χαθείς (Vasipap 483 LP &36 CD)
  • 1987, Απ'τη Θεσσαλονίκη με αγάπη (Vasipap 410 LP-CD)
  • 1988, Αποκλειστικά για σ'ένα (Vasipap 435 LP)
  • 1988,Μια Βραδιά Στην Σαλονίκη
  • 1989, Αυτή τη Νύχτα (Vasipap 449 LP &11 CD)
  • 1990, 10 χρόνια Β.Καρράς (Vasipap 465 LP &15 CD)
  • 1990, Είσαι παντού (Vasipap 474 LP - CD)
  • 1991 - Asteria tou Vorra-B.Karas,S.Fotiadis,A.Marmarinou Live
  • 1991, Μια Βραδιά στα "Νέα Δειλινά" (Vasipap 487 LP & 12 CD)
  • 1991, Λέγε ότι Θες (Minos 981 LP - CD)
  • 1991,Asteria tou Vorra-B.Karas,S.Fotiadis,A.Marmarinou Live
  • 1992, Τραγούδια απο το Συρτάρι (Vasipap 522 LP - 27 CD)
  • 1992, Δεν Πάω Πουθενά (Minos 478707 LP-CD)
  • 1993, Νύχτα Ξελογιάστρα (Vasipap 539/40 2 LP & 45/46 2 CD)
  • 1993, Πως Τολμάς (Μinos 480051 LP - CD)
  • 1994, Στην Σαλονίκη Μια Φορά (Minos 480249 LP - CD)
  • 1994, Χρέωσέ το σε Μένα (Minos 480594 LP - CD)
  • 1995, Φταις Εσύ (Minos 836933 LP - CD)
  • 1996, Τηλεφωνησέ μου (Minos 855238 LP - CD)
  • 1996, Είσαι Παντού (Vasipap 586/7 2 LP - CD)
  • 1996 - Erxomai
  • 1997, Μ'έχεις κάνει αλήτη (Minos 493568 CD)
  • 1998, Φαινόμενο (Minos CD Single)
  • 1999, Επιστρέφω (Minos CD)
  • 1999, Αυτοπεποίθηση (Minos CD)
  • 1999, 20 Χρονια Βασίλης Καρράς (Minos CD)
  • 2000 - Live
  • 2000, Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Β. Καρρα 1991 - 1999 (Minos CD)
  • 2001 - Live
  • 2001, Γύρισε (Minos CD)
  • 2002 - Live
  • 2002, Τα Δικά μου Τραγούδια (Minos CD)
  • 2002, Λόγια της Νύχτας (Minos CD)
  • 2002-Tragoudia pou agapo
  • 2003 - Live
  • 2003 - Live Show -Τερζής, Μελάς, Καρράς, Τάσιος & Πάζης
  • 2003, Πάρε το Δρόμο κι Έλα (Minos CD)
  • 2004, Τα Καλύτερα Τραγούδια του Β. Καρρα 1991 - 1995 Ας τη να Λέει (Minos CD)
  • 2004, Τα Καλύτερα Τραγούδια του Β. Καρρα 1996 - 2003 Τηλεφώνησέ μου (Minos CD)
  • 2004, Βασίλης Καρράς 1991 - 2003 on DvD (DvD)
  • 2005 - Live
  • 2005, Ολα Ένα Ψέμα (Virus Music)
  • 2006 - Live (CD2)
  • 2007 - Ola mu ta hronia 2CDs Live
  • 2007 - Oneira
  • 2008 - Ola mou ta hronia live
  • 2009 - Opos palia
  • 2010 - Ax monaksia mou
  • 2012 - Ετσι Λαικα ( Etsi Laika 2011/12 )