Варани

Од Википедија — слободната енциклопедија
Варани
Помош со автоматската таксокутија
Ви благодариме што создадовте автоматска таксокутија. Не ни е позната таксономијата на „родови“.
 • Дали „родови“ е исправниот македонски назив на таксонот (во множина)? Ако ја уредувате страницата „Животно“, тогаш ќе треба да наведете |taxon=Животни. Ако имате направено измени во ова, тогаш стиснете на „Преглед“ за да ја подновите пораката.
 • Стиснете тука за да внесете таксономски податоци за „родови“.
Најзастапени параметри
 • |authority= Кој научник го опишал таксонот
 • |parent authority= Кој научник го опишал следниот повисок таксон
 • |display parents=4 наметнува приказ на (на пр.) 4 матични таксони
 • |display children= Приказ на таксони што се веќе присутни на Википедија (на пр. родови од едно семејство)
Корисни врски
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/родови|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Варани
Период: Varanidae
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Родови
Варани

Временски распон:

касна Креда - данас, 80–0 Ma
Комодо змај (Varanus komodoensis)
Научна класификација e
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Reptilia
Ред: Squamata
Натпородица: Varanoidea
Породица: Varanidae

Merrem, 1820
родови

видети чланак текста

Варани (Varanidae) се семејстворо на гуштери однатфамилијата Varanoidea. Ова семејство обфаќа неколку разноврсни групи на месојади и/или тревојадни[1] , класифицирани во едн савремн род Varanus и неколико изумрни родови. Во ова семејство се и најголемите фосилни копнени гуштери (Varanus priscus) и најголемите современи гуштери (комодски варан).

Класификација[уреди | уреди извор]

Изумрен претставник на Saniwa ensidens

Семејството гуштери денес се гледа во потесна смисла, кога вклучува само еден модерен и три изумрени родови. Родовите обично вклучени во фамилијата (или во подфамилијата Varaninae според Конрад [2] ) се:

 • Iberovaranus Hoffstetter, 1969 - (могућ млађи синоним за род Varanus)[3]
 • Ovoo Norell, Gao, & Conrad, 2008[4]
 • Saniwa Leidy, 1870
 • Varanus Shaw, 1790

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Welton, L. J.; Siler, C. D.; Bennett, D.; Diesmos, A.; Duya, M. R.; Dugay, R.; Rico, E. L. B.; Van Weerd, M.; Brown, R. M. (2010). „A spectacular new Philippine monitor lizard reveals a hidden biogeographic boundary and a novel flagship species for conservation“. Biology Letters. 6 (5): 654–658. doi:10.1098/rsbl.2010.0119. ISSN 1744-9561. PMC 2936141. PMID 20375042.
 2. Conrad, J. (2008). „Phylogeny and systematics of Squamata (Reptilia) based on morphology“. Bulletin of the American Museum of Natural History. 310: 1–182. doi:10.1206/310.1.
 3. Delfino, Massimo; Rage, Jean-Claude; Bolet, Arnau; Alba, David M. (2013). „Early Miocene dispersal of the lizard Varanus into Europe:Reassessment of vertebral material from Spain“. Acta Palaeontologica Polonica. 58 (4): 731–735. doi:10.4202/app.2012.0025.
 4. Conrad, JL; Balcarcel, AM; Mehling, CM (2012). „Earliest Example of a Giant Monitor Lizard (Varanus, Varanidae, Squamata)“. PLoS ONE. 7 (8): e41767. doi:10.1371/journal.pone.0041767. PMC 3416840. PMID 22900001.