Богородица (Мунк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Верзија од Музеј Мунк, Осло, 1894. 90 cм × 68 cм (35 ин × 27 ин). Украдена е во 2004 година а пронајдена две години подоцна.
Едвард Мунк - Мадона Национална галерија на Норвешка, Осло, 1894–95. 91 cм × 70.5 cм (35.8 ин × 27.8 ин).
Верзија од Кунстале Хамбург, Хамбург, 1895. 90 cм × 71 cм (35 ин × 28 ин)

Богородица (Madonna) - дело од Едвард Мунк на кое, е прикажана жена со голи гради создадена помеѓу 1892 и 1895 година со маслена боја на платно. Сликата е работена во неколку верзии, и спаѓа во доменот на норвешкиот експресионизам[1].

Верзијата во сопственост на Музејот Мунк во Осло била украдена во 2004 година, но била пронајдена две години подоцна. Двете други верзии се во сопственост на Националната галерија на Норвешка и Кунстале Хамбург. Другаta е во сопственост на стопанственикот Нелсон Блиц, а една е купена во 1999 година од Стивен А. Коен.

Литографскиот отпечаток на композицијата се одликува со декоративна рамка-вињета на која се прикажани сперматозоиди, со фигура како фетус во долниот лев агол. Верзијата на сликата од 1893 година имала рамка со слична декорација, но подоцна била отстранета и изгубена[2].

Наслов[уреди | уреди извор]

Иако е крајно невообичаена претстава, оваа слика може да биде портрет на Богородица. Дали сликата е специјално наменета за претстава на Богородица е спорно.

Мунк користел повеќе од еден наслов, вклучувајќи ги и Заљубена жена и Мадона . Мунк не работел религиозни уметнички дела.

Литографија во боја од Музејот на уметност Охара. 1895–1902. 60.5 cм × 44.4 cм (23.8 ин × 17.5 ин).

Вернер Хофман сугерира дека сликата е „чудна посветена слика која ја величи декадентната љубов. Култот на силната жена што го сведува мажот на потчинување ѝ дава на фигурата на жената монументални размери и демонска снага.

Сигрун Рафтер, историчар на уметност во Националната галерија во Осло сугерира дека Мунк имал намера да ја претставува жената во животно дело, со светоста и сензуалноста. Вообичаениот златен ореол на Марија е заменет со црвен ореол што ја симболизира двојноста на љубовта и болката. Гледиштето на гледачот е гледиштето на мажот кој води љубов со неа.

Дури и во оваа необична поза, таа отелотворува некои од клучните елементи на канонски претстави за Богородица: има спокојство, медитативност. Очите ѝ се затворени, изразувајќи скромност, но истовремено е осветлена одозгора; нејзиното тело, всушност, се гледа како се извртува од светлината за да се фати помалку од тоа, дури и додека се соочува со тоа. Овие елементи сугерираат аспекти на конвенционалните претстави на Благовештение. Роберт Мелвил наведува дека сликата прикажува „екстаза и болка во љубовниот чин“. Коментирајќи ја верзијата во литографија, тој вели дека „декоративната граница [е] составена од сперматозоиди кои се вртат околу три страни на сликата и завршуваат во приврзок сличен на фетус“.

Други критичари исто така го сметаа прикажувањето на жената како имплицитно парадоксално. Според Питер Деј, тоа е потенцијално вампирска фигура. Нејзините затворени очи, како оние на Беата Беатрикс, го оддалечуваат и го одделуваат предметот на сликата од гледачот; оваа жена е неповредлива, уживајќи во нејзината затворена авто-еротска сензуалност. Хомункулусот или фетусот во левиот агол се смалуваат во себе пред таквата врвна женска самоувереност. Денот идентификува „дихотомија“ помеѓу прогонувачката слика на монструозна мајка и женската субјективност и самодоволност[3].

Материјали за сликање[уреди | уреди извор]

Сликата во музејот Мунк во Осло била испитувана од британски и норвешки научници. Тие биле во можност да ги идентификуваат следниве пигменти: хром жолто, пруско сино, жолто окер, црн јаглен, вештачки ултрамарин и вермилион.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Edvard Munch Madonna 1895–1902“. Архивирано од изворникот на 2021-04-22. Посетено на 2021-04-19.
  2. Madonna
  3. „Madonna“. Архивирано од изворникот на 2021-02-27. Посетено на 2021-04-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]