Блесок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Блесок - македонска културна установа, со седиште во Скопје.

Историјат[уреди | уреди извор]

Културната установа „Блесок“ била основана од поетот Игор Исаковски.

Издавачка дејност[уреди | уреди извор]

Издавачката дејност на „Блесок“ опфаќа наслови од различни жанрови, распоредени во повеќе едиции:[1]

Едиција „Морфеј“[уреди | уреди извор]

Едиција „Бореа“[уреди | уреди извор]

Едиција „Ернест“[уреди | уреди извор]

Едиција „Масин“[уреди | уреди извор]

Едиција „Урбан флуид“[уреди | уреди извор]

Едиција „Еа“[уреди | уреди извор]

  • Алеш Дебељак, Избрани есеи

Едиција „Индра“[уреди | уреди извор]

Едиција Бушавко[уреди | уреди извор]

Заеднички изданија со Македонскиот ПЕН центар[уреди | уреди извор]

  • Anthology of Macedonian P.E.N. Poets
  • Balkan Literatures
  • Caesarean Cut - Macedonian Short Stories

CD-ROM-ови[уреди | уреди извор]

  • Мапа - www.mapa.com.mk
  • Театарски текстови - www.cd-rom.com.mk/ka
  • Babylonia - www.babylonia.com.mk

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ханс ван де Ваарсенбург, Преку полињата. Скопје, Блесок, 2006.
  2. Марија Френсборг и Томас Нилсон, Елен, полската глувчица и тајната. Скопје: Блесок, 2013.