Тихомир Јанчовски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тихомир Јанчовски е современ македонски поет, писател и преведувач.

Биографија и творештво[уреди | уреди извор]

Јанчовски е роден во 1967 во Скопје. Дипломирал општа и компаративна книжевност на Универзитетот Св. Кирил и Методиј, 1991 година. Специјализирал во Будимпешта, на катедрата за Средновековни студии на Централно Европскиот Универзитет. Се занимава со поезија, превод, медиевистика. Живеел на многу места во Македонија и светот: Скопје, Охрид, Брисел, Сежана, Постојна, Будимпешта, Лондон, Амстердам, Робово, Брајчино, Скијатос, Сараево. Работел многу професии, најмногу како професор по литература и светска историја. Досега објавил над триесет книги, главно поезија, преводи, романи и една книга историја. Има правено и претстави. Живее и работи во Скопје и на Скопска Црна Гора. Избори од неговата поезија се преведувани и објавувани во различни литературни списанија (Млад борец, Студентски збор, Proglas, Texas Poetry Review, Život, Journal, Blesok, Voix Mediteranee…) Преведуван е на англиски, француски, словачки, хрватски, албански, босански, грчки, германски, грузиски, персиски и италијански јазик. Има направено превод на Руми „Два света“.[1]

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

Досега ги има објавено следниве книги:

 • Обични зборови, Табернакул, 1999;
 • Два, Кинематика, 2002;
 • Последно време, Блесок, 2005;
 • Осама, Или-или, 2010;
 • О, ти, Темплум, 2011;
 • Староста може, а и не мора да се дочека, Матица, 2013;
 • Од збор до збор, (избор), Антолог, 2016;
 • Игла и конец, Матица, Скопје, 2016;
 • Godine, Buybook, Sarajevo, 2017;
 • The noise of Loneliness, Inner Child Press, New Jersey, 2018;
 • Влакно на јазикот, Матица македонска,2018;
 • Лидија или сѐ што знам за жените, во сопствено издание од 2018 е негов прв поетски роман.[2]
 • Како ми скроија капа, колумни, Матица, Скопје, 2018
 • Тихување, сопствено издание, 2019
 • Лидија, или сѐ што знам за жените (аудиокнига), 2019
 • Сѐ што знам за животот, роман-дневник, сопствено издание, Скопје, 2020
 • Последно време, Стрип Квадрат, Скопје, 2021
 • Несреден век, Стрип Квадрат, Скопје, 2021
 • Приказни за деца и животни, Сивејан, Скопје, 2022
 • Патина, роман-дневник, Стрип Квадрат, Скопје, 2022
 • Ден-година, сопствено издание, Скопје, 2023

Од 2013 до 2016 објавувал колумни во Утрински весник, во рубриката „Рурбано“. Има и издадено книга колумни „ Како ми скроија капа и други записи“ (декамври 2018). Од 2021 објавува колумни во месечникот „Економија и Бизнис“.

Останати дела од авторот:

 • Св. Пантелејмон, Нерези, историја, архитектура, живопис (мултимедијално ЦД, комплетно авторство Т.Ј) , Табернакул, Скопје, 2000
 • Пештерските цркви во Македонија (сценарио за док. филм) , Дигитпроп, Скопје, 2001
 • Монаштвото во Македонија, Сигмапрес, Скопје, 2010 (современа историја).
 • Ќелешот и змијата, адаптација за претстава, 2023

Преводи[уреди | уреди извор]

 • Ава Антониј, Атанасиј од Александрија,Табернакул, Скопје, 1997
 • Историја на светот, Плантаџенет Сомерсет Фрај, Просветно дело, Скопје, 2001
 • За молитвата, извадоци од Добротољубието, Taбернакул, Скопје, 2004
 • Живи мошти, Иван С. Тургењев, Православен пат, Скопје, 2007
 • Нерези, Донка Б. Трајковска (на англиски), Сигмапрес, Скопје, 2006
 • Три најважни вистини за човекот, Иван Маринковиќ, Скопска Митрополија, 2008
 • Пиратологија, Даглас Хир, Табернакул, Скопје, 2008
 • Компаративен уставен инженеринг, Џовани Сартори, Табернакул, Скопје, 2009
 • Корупција и власт, Сузан Роуз Ејкерман, Центар за граѓански комуникации, Скопје 2012.
 • Господар на Скопје и други песни, Ахмед Буриќ, Готен, Скопје, 2015
 • Два света, Мевлана Џелалудин Руми, Матица, Скопје, 2018
 • Мајчин јазик и други песни, Ахмед Буриќ, Блесок, Скопје, 2018
 • Условна слобода, антологија на современата БХ поезија, Скопје, 2018
 • Записи за молитвата, Евагриј Понтиски, Метаноја, Скопје, 2018 [3]
 • Бескрајни можности, Мајк Дули, Матица, Скопје, 2020
 • Без граници, Џим Квик, Матица, Скопје, 2021
 • Крв и убавина, Сара Дунант, Матица, Скопје, 2021

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Тихомир Јанчовски, Лидија или сè што знам за жените, 2018, Стр. 122
 2. Тихомир Јанчовски, Влакно на јазикот, 2018, Стр. 97
 3. https://lektira.mk/avtor/tihomir-jancovski/

Поврзано[уреди | уреди извор]