Биотин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Биотин[1]
Skeletal formula of biotin
Ball-and-stick model of the Biotin molecule
Назнаки
58-85-5 Ок
ChEBI CHEBI:15956 Ок
ChEMBL ChEMBL857 Ок
ChemSpider 149962 Ок
DrugBank DB00121 Ок
4787
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
KEGG D00029 Ок
PubChem 171548
UNII 6SO6U10H04 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White crystalline needles
Точка на топење
22 mg/100 mL
Pharmacology
ATC код A11HA05
Опасност
NFPA 704
1
1
0
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Биотинот е хидросолубилен B-витамин, исто така нарекуван витамин B7.

Составен е од уреидо прстен фузиран со тетрахидротиофенски прстен. Супституент од валеријанска киселина е поврзан со еден од јаглеродните атоми на тетрахидротиофенскиот прстен. Биотинот е коензим за карбоксилазните ензими, кои се вклучени во синтезата на масни киселини, изолеуцин, и валин, и во глуконеогенезата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 1244.