Прејди на содржината

Беџаја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Беџаја

Беџаја (be'ʒaja, Бгајет на берберски; بجاية на арапски) е средоземно пристаниште на Беџајскиот Залив во провинцијата Беџаја во северен Алжир.

Населението на градот во 1998 било 147,076 жители. Беџаја е најсеверната крајна точка за нафтоводот од Сахара, што го прави овој град да биде главното пристаниште за нафта на бреговите на Средоземното Море.