Басилиск

Од Википедија — слободната енциклопедија
Басилиск
Дрворез од басилиск направено од страна на Улисе Алдрованди, 1640
ПодвидМитолошки Хибриди
Слични суштестваDragon, Cockatrice, Sea serpent, Giant anaconda
МитологијаЕвропска
ПодрачјеЕвропскиот регион

Во Европските  легенди, басилискот (грчки βασιλίσκος basilískos, "мал кралот"; латински: regulus) е легендарен влекач познат како Цар на влекачите и се верува дека можел да предизвика смрт само со неговиот поглед[1].

Според Натуралната Историја на Плиниј Постариот, басилискот од Кирена е мала змија, не подолга од 12 прсти,[2] што е многу отровна. Некои легнди велат дека единствената слабост на басилискот е миризба на ласица. Можно е легендата за басилискот и нејзината поврзаност со ласицата во Европа да била инспирирана од азиските змии и нивниот природен грабливец, Мунгосот.

Записи[уреди | уреди извор]

Басилискот се нарекува "цар", поради тоа што се  вика дека имал митра на главата, или круна. Приказните за басилискот покажуваат дека не се разликува многу од кокатрисот. Се мисли дека басилискот се веде од јајцето на влекач или жаба, а е ведено од страна на кокатрис. Во Средновековна Европа, описите на суштеството не се многу различни од тие на кокатрисот.

Еден од најраните записи за басилискот доаѓа од Натурална Историја, напишана од Плиниј Постариот во од прилика 79 години пред нашата ера. 

Влекачот наречен басилиск има иста моќ како и митолошкото суштество. Влекачот може да се најде во провинцијата Кирена, и не е подолго од 12 прсти. Има бела точка на главата и кога с'ска сите други влекачи бегаат од него.


Исидоре од Севиља, го дефинирал басилискот како крал на влекачите, поради тоа што наводно имал отровен здив и поглед што убива. 

Презвитер Теофил дал голема рецепта во неговата книга за претворање на бакар во „шпанско злато“. Рецептата се состоела од комбинирање на крв од басилиск во форма на прав, крв од човек во форма на прав, црвен бакар, и специјален вид на оцет.Предлошка:Which one

Албертус Магнус во неговата книга пишувал за убиствениот поглед на басилискот, но ги негирал другите легенди. 

Басилискот како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pliny the Elder, eds. John Bostock, Henry Thomas Riley (translators) (1855). „The Natural History“. Посетено на 2009-06-10.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Pliny, viii.33.
  3. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 158.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]