Арамоана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Независна држава Арамоана
Грб


Грб

Moто: нема
Химна: нема
Вид: Микронација
Локација: Арамоана, Нов Зеланд
Површина: tba [[км2]].
Членство: tba
Основана: 23 декември 1980
Водство: tba
Организациона структура: tba
Јазик: Англиски
Валута: Новозелндски долар (NZD)

Независната држава Арамоана или само Арамоана (англиски: -Independent State of Aramoana) беше микронација која егзистираше во Нов Зеланд во текот на почетокот на 1980те.

Таа беше основана како одговор на тогашниот план од страна на неколку големи новозеландски компании да изградат голема алуминиумска топилница.

Поради чувствителноста на недопрената природа во регионот на 23 декември 1980 неколку жители прогласуваат независна држава која веднаш почнува да издава свои пасоши, да обележува територии, да издава државјанства и да печати свои поштенски марки.

Во 1981 спород е решен и Арамоанската држава мирно реинтегнирана во Нов Зеланд.

Поштенските марки на Арамоана.