Микродржава

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Микронација)
Микродржавата Силенд

Микродржава (виртуелна држава, микронација, замислена држава) е заеднички назив за виртуелните проекти за создавање на нови хипотетички држави кои во огромното мнозинство постојат само во фантазијата на наивните создавачи, на хартија, или на интернет.

За разлика од сецесионистичките или движењата за самоопределување, на создавачите на микродржави најчесто се гледа како на ексцентрици.

Поимите „микродржава“ и „микронација“ се неологизми и потекнуваат од 1970-тите години.

Поврзано[уреди | уреди извор]