Андрија Мохоровичиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Андрија Мохоровичиќ
Портрет на Андрија Мохоровичиќ
Роден(а)January 23, 1857
Волоско близу Опатија, Хрватска
Починал(а)декември 18, 1936(1936-12-18) (возр. 79)
Загреб, Хрватска
НародностХрват
Познат(а) поепоним за Мохоровичиќиевиот дисконтинуитет

Андрија Мохоровичиќ (1857-1936) — хрватски метеоролог и сеизмолог којшто прв ги забележал гранците помеѓу кората и обвивката на Земјата.

Занимавајќи се со проучување на сеизмичките бранови предизвикани од еден земјотрес во близина на Загреб во 1909 година. Мохоровичиќ забележал дека некои бранови како да пристигнуваат пред другите. Тој претпоставил дека врз брановите влијае менувањето на густината во внатрешноста на Земјата, на длабочина од околу 30 мк. Длабочината на брановите, која сега е наречена Мохоровичиќиев дисконтинуитет или „Мохо“, се менува од 25 до 90 км под континентите, до 70 до 10 км под дното на океанот. Дисконтинуитетот ја одбележува промената во составот меѓу кората и обвивката што се наоѓа под неа.