Аналитика Прва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Commentaria in Analytica priora Aristotelis, 1549

Аналитика Прва (лат. Analytica Priora) е дело од Аристотел на тема дедукција. Делото е дел од неговото поголемо дело Органон, или средство за логички и научни методи.