Александар Танев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Александар Танев
Роден 1 септември 1863
Велес
Починал 16 септември 1932
Софија, Бугарија

Александар Танев (бугарски: Александър Танев; 1 септември 186316 септември 1932) — генерал во бугарската армија. Во 1913 година бил командир на Босилеградскиот отред. Учестувал во Првата светска војна - бил началник на коњичка дивизија со која учестува во бојот кај Велес, Прилеп и Битола. Од 1915 до 1916 бил началник на 1 софиска дивизионна област, а од 1918 година бил началник на Драмската военноинспекционна област. Има добиено неколку ордени: