Албан Берг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Албан Берг

Албен Берг (Виена, 9 февруари 1885 - Виена, 24 декември 1935) бил австриски композитор и еден од претставниците на втората виенска школа. Бил ученик на Арнолд Шенберг, па со самото тоа е и припадни на виенската атонална школа, но сепак успеал да створи индувидуален музички израз кој е посебно впечатлив во неговата опера Wozzeck, своеврсно експресионистичко ремек-дело.

Во поновото време, бил викан „класичар на современата музика“. Берг успешно компонирал дела кои претставуваат комбинација на Малеровиот романтизам и Шенберговата додекафонија.