Аланин трансаминаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
glutamic-pyruvate transaminase1
Препознавачи
СимболGPT
Entrez2875
HUGO4552
OMIM138200
RefSeqNM_005309
UniProtP24298
Други податоци
EC-број2.6.1.2
ЛокусChr. 8 q24.2-qter
Alanine transaminase
Назнаки
EC-број2.6.1.2
CAS-број9000-86-6
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Аланин трансаминаза (ALT) е трансаминаза ензим. Серумското ниво на ALT, серумското ниво на AST (аспартат трансаминаза) и нивниот однос (AST/ALT однос претставуваат биомаркери за функцијата на црниот дроб.

Функција[уреди | уреди извор]

ALT го катализира трансферот на амино групата од L-аланинот на α-кетоглутаратот. Производите на оваа реверзибилна реакција на трансаминација се пируват и L-глутамат.

L-глутамат + пируват α-кетоглутарат + L-аланин
Аланин трансаминаза