Креатин киназа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Креатин киназа
Кристална структура на мозочен тип креатин киназа кај луѓето со ADP и креатин. PDB 3b6r.[1]
Назнаки
EC-број2.7.3.2
CAS-број9001-15-4
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Креатин киназа (CK, од англиски: Creatine kinase), познат и како креатин фосфокиназа или фосфо-креатин киназа, е ензим кој го има во различни ткива и клетки. Овој ензим ја катализира претворањето на креатин во фосфокреатин, и притоа користи аденозин трифосфат (ATP) од кој се добива аденозин дифосфат (ADP). Оваа реакција е реверзибилна, па така ATP може да се добие од фосфокреатин и ADP.

Во клетки и ткива кои имаат брза потрошувачка на ATP, особено скелетните мускули, но исто така и мозокот, мазните мускули, фосфокреатинот служи како извор на енергија за брзо добивање на ATP ин ситу.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PMID 18977227 (PubMed (англиски))
    Citation will be completed automatically in a few minutes. Jump the queue or expand by hand